ΦΟΡΤΩΣΗ

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

Ιατρικά νέα

Υπό εξέλιξη τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της Νόσου Αλτσχάιμερ

Share

Στον πρώιμο εντοπισμό της νόσου Alzheimer στοχεύει το R4Alz (Remedes for Alzheimer) μία νέα νευροψυχολογική διαδικασία (διαγνωστικό τεστ) που χρησιμοποιείται για την μέτρηση νοητικών λειτουργιών κατά το γήρας.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους πραγματοποιήθηκε μελέτη με στόχο την διερεύνηση της υπόθεσης του κατά πόσο η δοκιμασία R4Alz, μπορεί να διαφοροποιήσει άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο μελλοντικής ανάπτυξης νευροεκφυλιστικής νόσου (τα λεγόμενα Άτομα με Υποκειμενική Νοητική Έκπτωση και Άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή) από υγιείς νοητικά ενήλικες, άτομα μέσης ηλικίας και ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με την σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες ημέρες στο “Journal of Alzheimer Disease”, μια τέτοια διάκριση είναι δυνατή. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 175 άτομα, και έδειξε ότι η δοκιμασία διαθέτει εξαιρετική ευαισθησία, δηλαδή μπορεί να διαχωρίσει την Υποκειμενική Νοητική Έκπτωση από το υγιές νοητικά γήρας με ακρίβεια 85,3%, ενώ με ποσοστό 92,9%, καταχωρεί σωστά τον υγιή πληθυσμό.

Με άλλα λόγια, η δοκιμασία R4Alz μπορεί να λειτουργήσει ως «δείκτης» για το εάν ένα άτομο έχει νοητικά ελλείμματα, ακόμη και αν αυτά δεν γίνονται αντιληπτά από το περιβάλλον ή τους ειδικούς, καθιστώντας δυνατή την πρώιμη πρόληψη.

Η δοκιμασία R4Alz αποτελεί το αντικείμενο της υπό εκπόνηση διδακτορικής διατριβής της ψυχολόγου Ελένης Πόπτση και υλοποιείται με τη συνεργασία των τμημάτων Ψυχολογίας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, με την Alzheimer Hellas.

Ετικέτες:

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *